Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Рік війни у спорті: Україна дивує та перемагає

Рік війни у спорті: Україна дивує та перемагає
Фото: Франсуа Нель/Getty Images

Минулий рік став часом перемог та визнання наших спортсменів. Війна, руйнування, щоденні обстріли, сотні тисяч українців їдуть із рідного дому, щоденні зведення про руйнування та загиблих. Вже рік. День у день... Здавалося б, як і в чому знаходити додаткові сили та віру в себе, в людей, у країну? Кожна хороша новина сьогодні – на вагу золота. І тому цінується і сприймається якось по-особливому.

Українські спортсмени, їхня участь і перемоги і у внутрішніх, і у міжнародних змаганнях - сьогодні той додатковий аргумент, який дозволяє пишатися та вірити. Бо, незважаючи на всі труднощі, порушений тренувальний процес, внутрішні переживання кожного, вони змогли своїми виступами підтримати нас і показати світові, чого можна досягти "не завдяки, а всупереч". KP.UA зібрала головні здобутки наших атлетів за рік.

Найдорожчий трансфер та футбол під час війни

23 серпня 2022 року – особлива дата в історії українського футболу. Це день, коли було зіграно перший тур нового сезону УПЛ. Матчі проходили за новими правилами, без уболівальників на трибунах. Для нашого футболу це велика перемога, бо на початку повномасштабної війни здавалося, що великого футболу в Україні до кінця війни не буде. Ні – є і буде.

Як наслідок, трансфер Михайла Мудрика із донецького «Шахтаря» до лондонського «Челсі» став реальністю. Цей перехід став абсолютним рекордом для українського футболу. Українця продали за шалені 100 мільйонів євро (70+30 бонусів). Відтепер це трансфер, краще якого точно ще довго не буде.

Восени своєю грою Михайло Мудрик показав усій Європі, що він не просто головна зірка донецького «Шахтаря», а ще й гравець, здатний робити результат на футбольному полі проти будь-якого суперника. Що виводить його як гравця на вищий рівень. Саме тому в Лондоні не поскупилися і виклали за Михайла такі величезні гроші.

Футболіст Михайло Мудрік. Фото: instagram.com/mmudryk10

Футболіст Михайло Мудрік. Фото: instagram.com/mmudryk10

Феноменальні результати Ярослави Магучіх

Легкоатлетка Ярослава Магучіх виправдовує статус головної надії та зірки української легкої атлетики. 21-річна спортсменка демонструє просто неймовірні результати протягом останнього року - виграла золото на чемпіонаті світу зі стрибків у висоту у приміщенні, що проходив у березні 2022 року в сербському Белграді, з результатом 2,02 м.

Потім взяла срібло ЧС в Орегоні з результатом 2,02 м, поступившись лише кількістю спроб. У серпні 2022 року вона перемогла на мультиспортивному чемпіонаті Європи. На етапі Брильянтової ліги у Брюсселі Ярослава стрибнула на фантастичні 2,05 м, що стало найкращим результатом сезону у світі!

2023 року українка продовжує перемагати. У її активі вже 6 перемог на турнірах поспіль. Зараз вона знаходиться у чудовій формі.

Легкоатлетка Ярослава Магучих. Фото: commons.wikimedia.org

Легкоатлетка Ярослава Магучих. Фото: commons.wikimedia.org

Найкраща команда – збірна із синхронного плавання

Національна збірна України із синхронного плавання провела феноменальний рік, з огляду спортивних результатів. Ця команда може перемогти у світі будь-кого.

На чемпіонаті світу збірна України із синхронного плавання посіла 2-е загальнокомандне місце, вигравши 2 золоті та 5 срібних медалей. Це найкращий показник за всю історію виступів на чемпіонатах світу.

Золото в хайлайті взяли Владислава та Марина Олексієви, Вероніка Гришко, Марта Федіна, Олеся Дерев'янченко, Ангеліна Овчиннікова, Софія Мацієвська, Дар'я Мошинська, Анастасія Шмоніна та Валерія Тищенко.

Золото у комбінованій групі - у Владислави та Марини Алексєєвих, Олесі Дерев'янченко, Вероніки Гришко, Марти Федіної, Софії Мацієвської, Дарії Мошинської, Ангелини Овчиннікової, Анастасії Шмоніної та Валерії Тищенко.

Срібло в технічному та вільному соло взяла Марта Федіна. А в технічному та вільному дуеті – Владислава та Марина Олексієви. Срібло у вільній групі у Владислави та Марини Алексєєвих, Олесі Дерев'янченко, Вероніки Гришко, Марти Федіної, Софії Мацієвської, Ангелини Овчиннікової та Валерії Тищенко.

На чемпіонаті Європи нашим дівчатам взагалі не було рівних. Там у них 8 золотих нагород та 1-е загальнокомандне місце. Що також є найкращим результатом для України за всю історію виступів на континентальній першості.

21-річну Марту Федіну, крім усього іншого, було удостоєно нагороди в номінації «Краща спортсменка Європи в артистичному плаванні за підсумками 2022 року». За українку віддали свої голоси 60,61% тих, хто голосував.

Символічно і те, що вся збірна із синхронного плавання із Харкова, який росіяни весь рік нещадно намагалися стерти з лиця землі своїми ракетними ударами. А Марта Федіна та Вероніка Гришко народилися у Донецьку, який окуповано росіянами з 2014 року.

Синхроністка Марта Федіна. Фото: instagram.com/marta_fedina

Синхроністка Марта Федіна. Фото: instagram.com/marta_fedina

Успіхи на Всесвітніх іграх

26-річна кікбоксерка Анастасія Кулініч вписала своє ім'я в історію тайського боксу. Вона стала переможницею Світових ігор, і ця перемога була першою в історії України у цьому виді спорту у жіночому дивізіоні.

Український спортсмен Богдан Колмаков теж здобув історичну перемогу. Йому не було рівних у паркурі, у дисципліні « проходження на швидкість ». Це також перша в історії України перемога у цій дисципліні.

Та й збірна України загалом на Всесвітніх іграх продемонструвала приголомшливий результат, вигравши 45 нагород, 16 із яких найвищої якості. У загальнокомандному медальному заліку наша команда стала третьою!

Кікбоксерка Анастасія Кулініч. Фото: особистий архів Анастасії Кулініч

Кікбоксерка Анастасія Кулініч. Фото: особистий архів Анастасії Кулініч

Майбутнє за сноубордом

Нещодавно в американському Лейк-Плесіді завершилася Універсіада 2023 року, де українська збірна зуміла здобути 6 нагород. Найрезультативнішим у складі нашої команди став сноубордист Михайло Харук.

Прикарпатський спортсмен узяв золото у паралельному слаломі-гіганті, а потім і бронзу у паралельному слаломі. Його колега Надія Гапатін також взяла бронзу у паралельному слаломі. Ці результати молодих сноубордистів виглядають дуже багатообіцяюче, але наскільки великий їхній потенціал – покаже час.

Сноубордист Михайло Харук. Фото: facebook.com/Міша Харук

Сноубордист Михайло Харук. Фото: facebook.com/Міша Харук

Олександр Усик захистив свої титули

Реванш Усик - Джошуа в серпні 2022-го став головною подією року у світі боксу. Український боксер впевнено захистив свої чемпіонські пояси, не залишивши британському ексчемпіону жодного шансу на успіх у реванші.

Зараз Олександр Усик допомагає Україні та ЗСУ, а ще чекає згоди Тайсона Ф'юрі на бій за звання абсолютного чемпіона світу у надважкій вазі. Але британець поки що не горить бажанням боксувати з українцем – побоюється. І його можна зрозуміти, йому є чого боятися – Усик зараз перебуває на піку форми. Прямо зараз він найкращий суперважкоатлет на планеті Земля.

Боксер Олександр Усік. Фото: instagram.com/usykaa

Боксер Олександр Усік. Фото: instagram.com/usykaa

Ольга Харлан знову у строю

Ольга Харлан повернулася до великого спорту після паузи, яку вона взяла у спортивній кар'єрі після завершення Олімпіади в Токіо. 9 місяців спорт був для неї на паузі. Потім її повернення призупинив початок війни. Їй довелося дуже непросто, оскільки її батьки в цей момент перебували в Миколаєві, що обстрілювався.

Українка зуміла виступити на кількох змаганнях та стала однією з тих, хто приніс Україні бронзу на чемпіонаті Європи. Зараз Ольга Харлан налаштована рішуче – вона хоче здобути ще одну олімпійську медаль.

Фехтувальник Ольга Харлан. Фото: instagram.com/olgakharlan

Фехтувальник Ольга Харлан. Фото: instagram.com/olgakharlan