Завантажити ще

Легенди українського боксу про бій Усик-Ф'юрі: Сашко має перемагати, але Ф'юрі підступний

Легенди українського боксу про бій Усик-Ф'юрі: Сашко має перемагати, але Ф'юрі підступний
Фото: ФБ Олександр Усик

18 травня в столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді визначиться абсолютний чемпіон світу з боксу у надважкій ваговій категорії. Два непереможні чемпіони – українець Олександр Усик та британець Тайсон Ф'юрі вирішать долю всіх чемпіонських титулів дивізіону heavy weight (WBA, WBO та IBF – у Усіка, WBC – у Ф'юрі).

Вперше за понад два десятиліття дивізіон може здобути абсолютного чемпіона, тому бій вже називають головною подією у світі боксу за останні чверть століття. Ажіотаж перед ним відповідний і назва бою - "Вогняне кільце" - теж змушує здригнутися.

Батько бачив, тато знає

Здавалося, що цей бій мрії ніколи не відбудеться. Йшли довгі багатомісячні переговори – і ось уже було намічено дату у грудні 2023-го, але під час чергового поєдинку Ф'юрі з камерунцем Френсісом Нганну британець отримав серйозну травму. Представники Ф'юрі попросили у команди Усика відстрочку спочатку до 10 лютого, потім до 17-го, а потім  ще одна травма та перенесення вже на 18 травня. У спортивному істеблішменті поповзли чутки, що боксер, мовляв, демотивований і вже передчує свою поразку від українця. Та й бій із Нганну британець провів в'яленько, вигравши тільки по очках, при цьому побувавши в нокдауні. А тут мотивований по саму маківку український супертяж, який голосно оголосив, що титули та гонорари його не цікавлять, він за чистий бокс - і слава Україні!

35-річний британець – на 26 кілограм важчий за 37-річного Вуса і на 15 сантиметрів вище. Лідер? Можливо. Але скільки разів ми бачили найдивовижніші бої, де маса одного боксера поступалася під натиском швидкості другого!

Навіть тато британського боксера незадоволено висловився у пресі, мовляв, син недостатньо завзято тренується перед головним боєм у його житті. Можливо, тато Ф'юрі хитрує, піддавлюючи психологічний стан українця Усіка та його команди. А, може, й серйозно стурбований.

Королівство Kingdom Arena у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді один з найшикарніших спортивних майданчиків у світі. Фото: kingdomarena-sa.com/

Королівство Kingdom Arena у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді один з найшикарніших спортивних майданчиків у світі. Фото: kingdomarena-sa.com/

До речі, Джон Фьюрі і по Усику пройшовся.

- Я бачив його недавнє фото у басейні... Він не стане фаворитом із таким тілом. Він виглядав жахливо, ніби його три місяці не годували. Коли такі хлопці перестають тренуватися, їхнє тіло зникає, а потім вони перероджуються і створюється відчуття, що голову пришили до іншого тіла. Скоро з кролика він перетвориться на кролика-переростка, - цитує Ф'юрі-старшого видання talkSPORT.

Поки батько британського боксера підглядає за українським спортсменом у басейні, букмекери обережно приймають ставки на бій у Ер-Ріяді. На перемогу Ф'юрі коефіцієнт – 1,97, а на перемогу українця – 2,29. Що мовою ставок означає «Фьюрі, загалом, лідер, але дуже умовний». Тобто в рингу може статися будь-що.

Наш Чемпіон налаштовується на головний бій у його кар'єрі. Фото: ФБ Олександр Усик

Наш Чемпіон налаштовується на головний бій у його кар'єрі. Фото: ФБ Олександр Усик

Сам він «сосиска»

На сайті Kingdom Arena в Ер-Ріяді, де має пройти титульний бій, досі висить повідомлення про те, що «захід, який був запланований на 23 грудня і перенесений на 10 лютого, перенесений на 17 лютого 2024 року, а потім знову перенесено вже на 18 травня. Просимо вибачення за незручності, раніше куплені квитки залишаються дійсними». Тобто зустріч із Усіком британська команда переносила в останній момент, коли глядачі вже розкуповували квитки на це видовище. Чи це гра на нервах чи британець справді розклеївся після поєдинку з Нганну – вже не зрозуміти.

Були у Ф'юрі в кар'єрі і бої важчі, і екстремальні набір-зганяння ваги, що здоров'я не додає, але, щоб перед найголовнішим боєм у житті? Зупинимося на психологічній хитрощі - Ф'юрі каламутить воду і лукавить, щоб дезорганізувати суперника. Один його виступ на прес-конференції, де Ф'юрі емоційно обізвав Вуса «сосискою» та «бабою з сережкою», чого вартий… Власне, Ф'юрі такий завжди: наприклад, він частенько співає просто на рингу після закінчення поєдинку або в Твіттері напише нетолерантно, за що потім платить штрафи, а лається він з усіма часто і густо. Нагадує Мохаммеда Алі у його найкращі роки, і Ф'юрі страшенно подобається порівняння з цією легендою світового боксу.

Прохолодне мовчання Усика та його команди виглядає набагато гідніше вигуків «циганського короля». Вусик без зайвого пафосу тренується зі спаринг-партнерами, максимально наближеними за габаритами до Ф'юрі: з поляком Маріушем Вахою, українцем Володимиром Кацуком, сербом Санелем Хасановичем та з німцем Емануелем Одіасом. Усі четверо – бійці високі, габаритні. Сам Олександр у крайніх боях виглядав упевнено, свіжо та сильно. До нього питань жодних. Так, у нас каже почуття патріотизму. Якщо Усик танцює гопак на рингу після перемоги – це буде і стильно, і в дусі світового боксу, де хтось співає, хтось танцює…

«Циганський барон» Тайсон Ф'юрі свою подготовку до поєдинку тримає в секреті. Фото: ФБ Тайсон Ф'юрі

«Циганський барон» Тайсон Ф'юрі свою подготовку до поєдинку тримає в секреті. Фото: ФБ Тайсон Ф'юрі

Шанси приблизно 50 на 50

Квитки на поєдинок Усік - Ф'юрі 17 лютого починаються від позначки 450 доларів і доходять до $25 000 (місця відразу за рингом) і вище. Букмекери приймають ставки, команди суперників ділять призовий фонд: кожна сторона хотіла б отримати 70% від суми, причому українці – у разі перемоги у першому бою, а британці – за будь-якого результату першого бою.

Розмір призового фонду поки не оголошується, але відомо, що до нього вклалися господарі рингу – саудити. Вони ж і вимагали, щоб IBF внесла головну умову в контракти боксерів: переможець бою має провести обов'язковий захист титулу проти хорвата Філіпа Хрговича без будь-яких проміжних боїв та без будь-яких відстрочок. Хргович претендує на титул IBF Олександра Усіка. Якщо Усік і Ф'юрі наважаться на матч-реванш, то хорват проведе бій за вакантний титул проти іншого претендента з верхніх рядків рейтингу.

Колишній чемпіон світу 1-ї напівсередньої вагової категорії та призер Олімпійських ігор 2000 року Андрій Котельник. Фото: wikipedia.org

Колишній чемпіон світу 1-ї напівсередньої вагової категорії та призер Олімпійських ігор 2000 року Андрій Котельник. Фото: wikipedia.org

Екс-чемпіон світу 1-ї напівсередньої вагової категорії за версією WBA та призер Олімпійських ігор 2000 року Андрій Котельник розповів у коментарі Коротко про про історичне значення майбутнього поєдинку.

- Насамперед – це бій за звання абсолютного чемпіона світу, де боксуватиме наш боксер. По-друге, це історичний поєдинок у ХХІ столітті за об'єднання всіх поясів. Якщо Олександру вдасться виграти цей поєдинок, він буде першим в історії боксером, який завоює всі титули, а не три, чотири чи п'ять. Тому всім буде цікаво, – каже Андрій Котельник. - До останнього поєдинку для мене був фаворитом Ф'юрі. Але в останньому бою Ф'юрі з Нганну - з тим боксом, який він показував, і в якому стані був - шансів у нього буде дуже мало, якщо Усик буде готовий фізично, морально і тактично.

Так, Ф'юрі – непростий боксер, підтверджує Котельник, тому бій буде складним, але цікавим.

- Чи можуть зіграти роль деталі. Сподіватимемося, що ніхто не захворіє і не травмується, бо для кожного цей бій неймовірно важливий. Але спортсмени теж люди, все буває, і я знаю, що таке підготовка, яку ніхто не бачить, – резюмує спортсмен. - До Ф'юрі буде складно підійти, він габаритний боксер, чудово рухається, відчуває дистанцію – все це потрібно врахувати. Але бій із Нганну показав, що він уже не такий, як був раніше. Однак не варто вважати, що шансів він уже не має. Я вважаю, що шанси приблизно 50 на 50, обидва нині найсильніші у своїй ваговій категорії.

Можливо нічия, а потім ще один бій

Чемпіон Європи за версією EBU (2013–2014) Максим Бурсак. Фото: прес-служба К2 Promotions Ukraine

Чемпіон Європи за версією EBU (2013–2014) Максим Бурсак. Фото: прес-служба К2 Promotions Ukraine

Екс-претендент на титул чемпіона світу за версією WBO у другій середній вазі та чемпіон Європи за версією EBU (2013-2014) Максим Бурсак упевнений, що ми побачимо одразу два бою Усика та Ф'юрі.

– Бій буде дуже цікавий. Обидва бійці сильні. Вболіватиму за Саню. Але здається, що буде нічия, і згодом ми побачимо між ними ще один бій, - каже Максим Бурсак.

А колишній чемпіон світу у напівсередній вазі за версією WBA Юрій Нужненко у перемозі українця не сумнівається.

Колишній чемпіон світу у напівсередній вазі за версією WBA Юрій Нужненко. Фото: wikipedia.org

Колишній чемпіон світу у напівсередній вазі за версією WBA Юрій Нужненко. Фото: wikipedia.org

– Буде цікавий поєдинок. Розраховую, що Олександр все ж таки переможе за рахунок своєї гнучкості, швидкості, спритності. Він за параметрами сильно поступається, але дуже м'який, хитрий, не дає себе вдарити, має хорошу роботу на ногах. Тому, я сподіваюся, він має перехитрити суперника, обдурити і за очками здобути перемогу, – каже Юрій Нужненко. І відразу висловлює певні побоювання. Вони, до речі, не безпідставні:

- Переживаю, щоб не було брудних трюків – удари нижче пояса, удари по спині та потилицю, захоплення. Щоб не було брудної роботи. Ось це найстрашніше для Олександра.

Колишній інтерконтинентальний чемпіон WBO у легкій вазі Андрій Синєпупов. Фото: інстаграм Андрія Синєпупова

Колишній інтерконтинентальний чемпіон WBO у легкій вазі Андрій Синєпупов. Фото: інстаграм Андрія Синєпупова

Перший власник чемпіонського поясу в історії Незалежної України, колишній інтерконтинентальний чемпіон WBO у легкій вазі Андрій Синепупов у перемозі Усіка теж не сумнівається.

- Ще кілька років тому на бій Ф'юрі - Усік я ставив би 50 на 50. Зараз, я на 100% впевнений у перемозі Олександра. Сашко став боксувати потужніше, при цьому зберіг свій фірмовий рух на ногах та швидкість у руках. Все також чудово працює поверхами. Що може протиставити Ф'юрі? Він набагато повільніший, арсенал його комбінацій набагато бідніший. Переграти Усіка у нього просто не вийде, – каже Синєпупов. - Задавити фізикою? Якось теж думаю, що цього не станеться. Може, у Ф'юрі краще витривалість? Звичайно, ні. Рівних Олександру в цьому компоненті зараз у супертяжах і близько немає. На даний момент Олександр Усик – лідер дивізіону і я бажаю йому гарної перемоги, він класний хлопець та чудовий боксер!

Де дивитись

Офіційну трансляцію поєдинку між Олександром Усиком та Тайсоном Ф'юрі проводитиме стрімінговий сервіс DAZN. Українські глядачі матимуть змогу побачити бій на цій платформі в режимі PPV (Pay-per-view). Доступ до ефіру буде можливим за 790 грн.

У Великій Британії поєдинок транслюватимуть також канали TNT Sports PPV та Sky Sports PPV.

Перегляд буде доступний за платною підпискою на медіасервісі MEGOGO.

Прямий ефір вестиме платформа ESPN+, в Україні також трансляція можлива на сайті XSport.ua.

Початок заходу на «Кінгдім Арена» запланований на 20:00 (19:00 за київським часом). Очікується, що сам бій розпочнеться не раніше 00:00 у ніч проти 19 травня